Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hemingway & Falklind

Efter att ha läst Hemingways Den gamle och havet i tonåren var Martin Falklind märkt för livet. En dag skulle han kämpa med en stor marlin från en liten farkost, på lika villkor.
I nya numret av Fiskjournalen berättar Johan Bergmark hur ett team fiskare med Martin Falklind i spetsen förbereder sig för det fantastiska mötet med stora marlin . Men fisken skulle inte drillas från däcket på en välutrustad turbåt, den skulle drillas från en kajak.
Läs hela artikeln i nya numret av Fiskejournalen.
Anders Nicander

Martin och hans kompisar genomförde ett mycket ambitiöt träningsprogram – vilket bland annat innebar att drilla en motorbåt... (Foto: Johan Bergmark)

Martin och hans kompisar genomförde ett mycket ambitiöt träningsprogram – vilket bland annat innebar att drilla en motorbåt... (Foto: Johan Bergmark)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta