" /> Hemmagjort funkar bra | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hemmagjort funkar bra

”Fult som stryk är det, men levererar det gör det”, betygsätter Tero Paakki det hemgjorda betet som lurade den här snygga 100-klubbaren.
Tero brukar fiska ihop med suveräne ledaren i Meterligan, Jarmo Kuismaa. Det kan ju inte vara så lätt alla gånger, efter Jarmo drar storgäddor på löpande band. Men den här gången var det faktiskt Tero som fick största fisken. Kanske för att de fiskade på Teros hemmavatten uppåt Lilla Edet, eller så var det på grund av det hemgjorda betet.
”Jag har suttit och täljt på det ett tag”, berättar Tero som också påstår att Jarmo försökte sno betet, men det tror vi inte på. Verkar inte som han behöver det…
Gäddan var, hur som helst, 110 centimeter lång och i riktigt fin kondition.
Svenne Andersson

PS.
Du har väl hängt med i Stampes snidarskola i FJ under våren? Där kan du lära dig att tillverka beten som både är snygga och som fångar gäddor.

Tero Paakki med en riktigt fin Göta älv-gädda, som tog på ett hemmagjort bete.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta