Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Henrik gjorde come-back

Henrik Wikström har legat lågt med gäddfisket i rätt många år. Men i år har det blivit come-back på allvar och i mitten av oktober kom belöningen – en fin 100-klubbare.
Henrik, som bor i Sundsvall, berättar att han tidigare hade ett gammalt gäddrekord på 6,5 kilo. Det är säkert 15 år sedan han tog den fisken, tror Henrik och skriver att han nu börjat satsa på gäddfisket ordentligt.
Det nyväckta intresset innebar också att Henrik började med jerkfiske, så det blev på jerkbete som nya pb-gäddan högg. Det var en mulen och nästan vindstilla dag i mitten av oktober som Henrik fiskade i vattnen kring Njurunda. Mitt på dagen fick han ett rejält hugg på sin Big Bandit och kunde så småningom landa en lång, men något slank gädda. Hon vägdes till 7,55 kilo och mättes till 109 centimeter innan hon fick simma tillbaka.
Svenne Andersson

Henrik med den långa gäddan som betydde en rejäl höjning av personbästat.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta