Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Het debatt om jätteräkan

Räkorna smakar inte lika gott när man vet bakgrunden om hur de kommer till. Här ses kokta respektive okokta jätteräkor, eller tigerräkor, som de också kallas.

WWF öppnar för att i framtiden kunna certifiera mindre skadliga räkodlingar. Naturskyddsföreningen anser att den åtgärden bara skulle legitimera en smutsig industri.
Att odlingar av jätteräkor idag är ett stort miljöproblem, är alla överens om. Odlingarna leder bland annat till att viktiga mangroveskogar skövlas, att lokalbefolkningen mister sina stränder och fiskevatten samt att kemikalier och antibiotika används i stora mängder. Dessutom bidrar det fiskmjöl som räkorna matas med, till överfiske och förstörda bottnar.
WWF menar att den bojkott som svenska miljöorganisationer verkat för, inte hjälper och vill testa andra väger. En sådan väg tycker WWF kan vara att samarbeta med industrin och låta certifieringsföretag lyfta fram de odlingar som är minst skadliga.
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, tycker att man bör vara på sin vakt när miljöorganisationer börjar samarbeta med industrin.

– Vi vet att produktionen av jätteräkor är förkastlig på alla sätt. Man kan undra varför WWF börjar diskutera detta just nu, när budskapet om jätteräkans olämplighet äntligen börjar få fäste bland svenska konsumenter.
Martin Falklind menar vidare att det är välkommet att certifieringsorganisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC, där WWF spelar en viktig roll, nu gör entré på marknaden av odlad fisk- och skaldjur.
– Men det innebär inte att vi kan slappna av som konsumenter. Fiskejournalen kommer därför att fortsätta att hålla odlingsindustrin under uppsikt – och vi ger rådet: Ät inte jätteräkor, under några som helst omständigheter!
Här kan du läsa tidigare notiser om jätteräkor.
Mer läsning på www.naturskyddsforeningen.se
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
17 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta