November är på många håll lågsäsong för sportfiske, och då gäller det att underhålla sitt intresse på andra sätt. En rad fiskemässor och intressanta seminarium står på schemat framöver, och i dag uppmuntrar vi er att boka in datumet 23 november. " /> Heta ämnen i Halland: Skarv och laxens framtid | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Kommer den sista spillran av Gullspångslax att överleva? Foto: Mattias Lundström
Heta ämnen i Halland: Skarv och laxens framtid

November är på många håll lågsäsong för sportfiske, och då gäller det att underhålla sitt intresse på andra sätt. En rad fiskemässor och intressanta seminarium står på schemat framöver, och i dag uppmuntrar vi er att boka in datumet 23 november.

Då bjuder nämligen Länsstyrelsen i Halland in till ett gediget arrangemang på Halmstad teater under rubriken ” Tillsammans för laxen”, där man lockat till sig flera tunga aktörer.

Flera nationella och internationella föreläsare kommer att prata om laxen och vilka möjligheter och utmaningar den står inför de kommande åren. Bland dem återfinns bland andra Eva B. Thorstad, som kommer att prata om puckellaxens spridning i Europa.

– Vi vill framför allt ge allmänheten möjlighet att ta del av den kunskap och de utmaningar som laxen står inför, säger Erika Axelsson som är länsfiskekonsulent i Halland.

Ett ämne som är högaktuellt är också skarvens spridning i Sverige, och just detta ämne har fått en egen punkt. Niels Jepsen kommer att berätta om 20 års fältstudier i Danmark, och hur skarven har påverkat främst lax och regnbåge.

Några andra punkter är:

* Laxens historia i Halland, dåtid och nutid.

* Laxens okända liv i havet, vad gör den när den lämnar åarna och går ut i havet?

* Upp som en sol… Åtgärder i reglerade vattendrag.

Hela programmet och övrig information hittar du här.

Missa inte denna hyllning till laxen:

https://www.fiskejournalen.se/ar-detta-sveriges-storsta-hyllning-till-laxen/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta