Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Jacobsson med en av höstens tyngsta abborrar. Foto: Privat
Heta stället gav en megaborre för Mattias

Mattias Jacobsson visste inte om det var en gädda eller något annat som huggit jiggen. Att det handlade om en grov fisk rådde det ingen tvekan om – och till hans stora glädje var det en riktig megaborre.

En härlig syn för abborrfiskare.

Det var Mattias och två kollegor från Floby som bestämt sig för att åka till Oskarshamn och göra en satsning på grov abborre. Finalen blev mer lyckad än de någonsin kunnat drömma om.
– Vi hade jättebra fiske första dagen, cirka 15 abborrar var och en fin på 1 100 gram till mig på fyra och en halv timme. Andra dagen åkte vi ut vid gryningen och fiskade på samma ställe, men det gav inget. Då testade vi en massa nya platser, men det var riktigt trögt, berättar Mattias för Fiskejournalen.

TRODDE INTE SINA ÖGON
Efter flera timmars nötning så bestämde de sig för att åka tillbaka till det första stället, och en timme innan skymning kom drömhugget.

– Jag kände att det var tungt, men kunde inte avgöra om det var gädda eller abborre. Kompisen stod beredd med håven om det var en abborre, och vi var helt lugna tills jag såg fisken två meter från båten. Då kom nervositeten. Jag plöjer in fisken i håven och tror inte mina ögon, jag tänkte shit vad har jag fått upp?
I håven låg en monsterabborre på hela 2 400 gram.
– Jag tar några poseringsbilder med fisken och mäter längden på den, hela 52 centimeter. Lyckan är total. Jag filmar abborren när jag släpper tillbaka den, och sedan blir jag gratulerad av mina kompisar. Det tar cirka 20 minuter att förstå att jag lyckats fånga en drömfisk, säger en lycklig fångstman.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta