Hett ämne i podcast: Sälen tar 40 procent av fångsten

Sälen – en omdebatterad fisktjuv. Regeringen vill nu tillåta skyddsjakt på den.

Sälen är både hatad och älskad – och framför allt väcker den debatt inom fiskekretsar. Men vilka skador orsakar den egentligen? Det diskuteras i podcasten Landet.

Det är Landsbygdsnätverket som återigen fokuserar på fiskenäringen i sitt senaste avsnitt av #poddenLandet. Där framkommer det att sälen tar 40 procent av fångsten för de kustnära fiskarna, från själva fångstredskapen.

”Sälar ställer till stora problem för det kustnära fisket, de sprider parasiter och påverkar fiskbeståndet negativt. Under 1970- och 80-talet minskade sälstammarna drastiskt på grund av miljögifterna. Åtgärder sattes in och nu ökar de istället dramatiskt. Podden Landets gäster menar att sälen idag utgör ett direkt hot mot våra små kustsamhällen som lever av fiske. Så vad är det som händer? Och varför får sälstammen växa fritt till skillnad från till exempel älgen?”, frågar de sig.

Medverkar i avsnittet gör bland andra Sara Königson, forskare på institutionen för akvatiska resurser vid SLU, och Tore Johnsson, yrkesfiskare i Östersjön och vice ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.

Läs om skarv och sportfiske:

Skarp kritik om skarven från Älvkarleby sportfiske

Publicerad: 13 February 2019
Av: Anders Lundin