Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hett gäddfiske i Norge

Jonatan Jörlås visar kämpaglöd. Ett måste om man skall mäkta med 15 stora gäddor på en dag.

Jonatan Jörlås var i Norge för att hälsa på en kompis och givetvis passade de på att fiska. Trots dåliga förhållanden, i form av stålande sol mitt på dagen, så lyckades de båda vännerna fånga och återsätta hela 15 stycken 100-klubbare.
Termen ”dåligt gäddväder” fick sig en rejäl törn då Jonatan besökte sjön Mjösa i Norge. När de summerat dagens resultat konstaterade de 15 gäddor över metern och toppar på 115, 119 och 121 centimeter. Den senare anmäler Jonatan till 100-klubben.
– Det var det bästa fiske jag upplevt, konstaterar Jonatan i sin anmälan.
Hittills kanske det är bäst att tillägga, för Jonatan planerar ett nytt besök vid sjön. Kanske är det bättre förutsättningar då?
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta