Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hett i Norrbyströmmen

Vintern och våren har varit kall – men i Norrbyströmmen är det hett. Där kläcker fortfarande vulgatan och det betyder att det är full fart på öringar och regnbågar.
Den kalla vintern och den sena våren har inneburit att naturen ”går lite efter”. Därför är det fortfarande full fart på kläckningen av sjösandsländan, Ephemera vulgata. Den energibomben får både fisk och fiskare att löpa amok längs den lilla strömmen vid Motala.
– Kläckningen pågår för fullt just nu och det brukar alltid vara en del som kommer på sladden. Dessutom har fiskarna ”minne” så dom kommer säkert att vilja ta en vingad, eller en kläckare ett tag till, säger Manni Svensson och berättar att Norrbyströmmen har lediga dagar från den 15 juni och framåt.
Svenne Andersson

En sjösandslända är en rejäl munsbit och lockar upp de stora fiskarna.

En sjösandslända är en rejäl munsbit och lockar upp de stora fiskarna.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta