Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Hett koljafiske

Sveriges sista sportfiske efter kolja finns, inte oväntat, i Öresund. Nu kommer det rapporter om att koljafisket är ovanligt hett i år.
Koljan är en släkting till torsken som förr var vanlig längs hela Västkusten. Överfiske, i framförallt de fjordar där koljan lekte, raderade ut stora delar av det svenska koljabeståndet. I Öresund finns det dock ett litet men till synes rätt välmående bestånd av kolja. Här håller många sportfiskare hårt på att de allra flesta koljor ska återutsättas för att på så sätt bevara det fina fisket. Koljan föredrar lite djupare mjuk- och blandbottnar och befinner sig oftast nära botten. Boj M7 och djupbranterna neråt Ven är ställen som brukar synas i storfiskregistreringarna för kolja. Den tar gärna på mete med borstmask, fiskstrimlor och kokt räka men superagnet är enligt många en klump blåmusselkött som varsamt lindas på kroken.
Anders Nicander

Koljan är en trevlig sportfisk och en utmärkt matfisk.

Koljan är en trevlig sportfisk och en utmärkt matfisk.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta