Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kolla om det verkligen är okej att elda innan du tänder lägerbrasan.
Hettan påverkar fisket – vatten stängs och eldningsförbud

Många har fortfarande skogsbränderna 2018 i färskt minne, då även mängder av fiskevatten fick stängas på grund av höga temperaturer. Frågan är om vi går mot en liknande situation denna sommar?

Visserligen är det fortfarande höga flöden i många fjällnära vattendrag, men i skogslandet är det redan så höga vattentemperaturer att vissa vatten stänger tills vidare, exempelvis Övre Gimån i Bräcke kommun som har en gräns på 19 grader två dagar i följd. 

Från södra delarna av landet kommer det rapporter om att lågt vatten ställer till det för fisket. I Ätran har det exempelvis bara dragits upp runt 30 laxar, vilket bara är ungefär hälften mot det normala. Den stora anledningen sägs vara det låga vattenståndet, eftersom det gör att fisken har svårt att vandra upp.

Flera län har också infört eldningsförbud i skog och mark på grund av värmen och torkan. Det senaste exemplet är Jämtland, där det från och med 18 juni blev eldningskommun i samtliga länets kommuner förutom Åre. Detta kan förstås påverka mysfaktorn för sportfiskare och andra som vistas i naturen, och vi uppmanar alla att kontrollera vilka regler som gäller i respektive område innan ni gör upp eld.

Det kan också löna sig att kolla upp reglerna kring vattentemperaturer innan ni åker till ett vatten och fiskar, så att ni inte åker dit i onödan.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta