" /> Historiska drömhugg från djupet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Famnen full. Henrik Johansson lyfter upp den makalösa havskatten på hela 25,2 kilo. Foto: Team Rolex
Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Eggakanten utanför Andøya är ett spännande område med extrema djup som ställer stora krav på både fiskare och utrusning. Dessutom gör vädret och strömmen att även den mest välplanerade expeditionen snabbt kan spolieras. Men för de fem vännerna i Team Rolex – Olle Öst, Henrik Johansson, Peter Skinnar, Erik Nordin och Thomas Eriksson – var vädrets makter nådiga och en svag ström gav perfekta förhållanden.
– Vi kunde nå fiskplatserna på drygt en halvtimme och strömmen varierade mellan en halv och en knop. Med andra ord, idealiska förhållanden för Eggakanten, säger Olle Öst till Fiskejournalen.

Rullarna hade försetts med 3000 meter lina så att djup ner mot 1600 meter kunde fiskas av

Rullarna hade försetts med 3000 meter lina så att djup ner mot 1600 meter kunde fiskas av. När de sejagnade krokarna presenterades så djupt uteblev fiskelyckan. Däremot var det många arter som högg på mellan 600-800 meters djup. Ofta var det svårt att känna själva huggen så det blev spännande när fiskarna avslöjades i ytan.
I en av drifterna fick Henrik Johansson på något riktigt tungt och vännerna följde med spänning den långa kampen mot ytan. Först fick de se en fin blåkveite som tagit på en upphängare. Men därunder dök det upp ett väldigt huvud från en riktigt drömfisk.

”Den exakta vikten fick vi först i land eftersom 25-kilosvågen gick i botten”

– När vi såg att det var en blå havskatt steg jublet ombord. Den exakta vikten fick vi först i land eftersom 25-kilosvågen gick i botten. Det var en helt fantastisk fisk, berättar Olle Öst.

”Det var en helt fantastisk fisk”

Foto: Team Rolex

Vikten fastställdes på Andøya fiskecamp till 25,2 kilo och därmed krossades Jens Ploug Hansens 36 år gamla världsrekord från Grönland. Den fisken vägde 17 kilo blankt.

”Det blev en del uppståndelse när folk fick syn på fisken”

– Det blev en del uppståndelse när folk fick syn på fisken. Och Näringslivsföreningen och fiskecampet ville direkt hjälpa till med att få världsrekordet godkänt, berättar Olle.

Ännu en av expeditionens fiskar har anmälts till rekordböckerna. Det rör sig om ett imponerande exemplar av den sällsynta arten långstjärt – en riktig raritet i sportfiskesammanhang. Erik Nordins exemplar vägde 2,775 kilo och överträffar det tidigare Norgerekordet med god marginal.
– Det är förstås riktigt roligt. Även jag lyckades faktiskt dra upp en långstjärt, men den var mindre, berättar Olle.

Rekordfisk. Erik Nordin med sin sensationella långstjärt på 2775 gram. Foto: Team Rolex

Även Olle Öst lyckades fåt upp en långstjärt, som är en typ av skoläst. De väldiga ögonen skvallrar om ett liv i mörker. Foto: Team Rolex

Uer – eller större kungsfisk som den heter på svenska – nappade bra i djupet. Här Olle Öst med några imponerande exemplar. Den största vägde 6,5 kilo. Foto: Team Rolex

Sällsynt fångst. Olle och Erik med ett knippe blåkveite – eller mindre hälleflundra. De få som spöfångas i Norge brukar komma från Svalbard. Foto: Team Rolex

”Vi är riktigt nöjda med satningen och kommer absolut att återvända till Eggakanten”

– Vi är riktigt nöjda med satningen och kommer absolut att återvända till Eggakanten, hälsar Olle Öst.

Det kan man lätt förstå. Stort grattis till en fantastisk expedition!

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta