Historiskt artfiske i Finnmark

Bjørn Florø-Larsen och Sindre Bøe firar sina sensationella krokulkar - de första som någonsin tagits på spö. Foto: NKML

Om man agnar småkrok i storlek 24 och skickar ner dem på 100 meters djup kan det bli riktigt spännande. Det upptäckte fyra norska artjägare på äventyr i Finnmark. När dagen summerades hade inte mindre än två arter kommit upp som aldrig tidigare spöfångats!

Den sylvassa artjägaren Bjørn Florø-Larsen och vännerna Irvin Kilde, Sverre Magnus Selbach och Sindre Bøe hade siktet inställt på Sørøya, men på vägen upp stannade de för lite otestat finlirsfiske. Med extremlitet agn på microkrokar i storlek 24 hoppades de kunna fånga några av de ovanliga arter som de visste att yrkesfiskare fått i området.

Efter tio minuter landade Irvin dagens första fisk – ett trubbstjärtat långebarn. Fångsten var i och för sig felkrokad, men eftersom arten bara hade fångats en gång tidigare var stämningen på topp. Irvin fick ett nytt hugg och ytterligare ett trubbstjärtat långebarn visade sig i ytan, men den här gången satt kroken perfekt.

Trubbstjärtat långebarn. Foto: NKML

Samtidigt som vännerna beundrade den ovanliga fångsten fick Sindre ett pet nere i djupet – och kort därefter landades en krokulk. Namnet till trots har arten aldrig tidigare fångats på spö så glädjen ombord var total. Sindres rekord blev dock kortvarigt – tre minuter senare fick Björn ett ännu större exemplar. Men inte heller den blir aktuell som rekord, för något senare – då Bjørn testade en krok i storlek 8 – small det på en betydligt större krokulk. Vågen tickade upp till 29,5 gram och fisken är nu anmäld som norskt rekord.

Krokulk i närbild. Foto: NKML

Fiskelyckan fortsatte med krokulkar och trubbstjärtat långebarn. Dessutom fångades några glattulkar, bland annat av Sindre som aldrig tidigare registrerat arten.
Mot slutet får Bjørn ett hugg från en fisk som känns betydligt tyngre än de tidigare. Det skulle visa sig vara en Lycodes rossi, en variant av ålbrosme som saknar svenskt namn. Inte heller den hade någonsin tidigare rapporterats som spöfångad och lyckan ombord visste inga gränser.

Lycodes rossi, eller nordlig ålebrosme som den heter på norska. Foto: NKML

”För dedikerade artfiskare är en sådan här tur något av det häftigaste man kan vara med om”

– För dedikerade artfiskare är en sådan här tur något av det häftigaste man kan vara med om. Det har väl ännu inte helt gått upp för oss vad vi varit med om, säger Bjørn Florø-Larsen till Hooked.no.

Läs hela reportaget här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...