Hajar och rockor får få avkommor och är därför extra känsliga för exploatering. Bild: WWF[/caption] " /> Historiskt beslut om skydd av hajar och rockor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Historiskt beslut om skydd av hajar och rockor
Hajar och rockor får få avkommor och är därför extra känsliga för exploatering. Bild: WWF

Hajar och rockor får få avkommor och är därför extra känsliga för exploatering. Bild: WWF

Nyligen hölls en stor CITES-konferens i Ecuador. Där beslutades att ge hajar och rockor ett starkare skydd världen över.
CITES är ett internationellt avtal mellan världens länders regeringar som reglerar handel med utrotningshotade arter. Många fiskvänner var glada över de framsteg som gjordes under den senaste konferensen i november, där hela 21 arter fick ett utökat skydd.
Förslagen om stärkt skydd kom från olika medlemsländer. Totalt blev det skydd för 10 olika rockaarter, fem sågfiskarter och sex hajarter. Många av dessa fiskar är särskilt känsliga, då de bara producerar en till två ungar och inte ens får ungar varje år.
Det nya skyddet innebär att det är totalt förbjudet att handla med dessa arter, eller om man färdas mellan länder, ens inneha delar av dessa fiskar utan tillstånd.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta