Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det hittades både färsk och död fisk i spöknäten. Foto: Anders Paulsen/Havs- och Vattenmyndigheten
Hittade 16 kilometer spöknät mellan Öland och Skåne

Både levande och döda fiskar har hittats i så kallade spöknät mellan Öland och Skåne. Totalt påträffades 16 kilometer nät under förra året.

Det är Havs- och Vattenmyndigheten som rapporterar om att yrkesfiskare har samlat in 29 förlorade fiskegarn med en sammanlagd längd på nästan 16 kilometer från Östersjöns havsbotten mellan Öland och Skåne.
– Förlorade fiskeredskap utgör en fara för fiskar, fåglar och däggdjur då de kan fortsätta att fånga, spökfiska, eller trassla in djur i många år, säger Charlotta Stadig vid Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten är det vanligaste fyndet torskgarn, vissa upp till 30 år gamla, och i spökgarnet har man hittat både levande och död fisk, mest simpor, torsk, skrubba och spätta. De aktuella draggningarna efter spöknäten har finansierats av Havs- och vattenmyndigheten själv.

Relaterad nyhet från din region
47 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta