Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hittade gäddan i lä

Oskar Hill Cedergran hade egentligen tänkt fiska lite längre ut i Vättern, men is och friska vindar tvingade in honom i en grundvik. Där hittade han 100-klubbaren.
Oskar, som bor i Örebro, tog en tur till Vättern för lite gäddfiske i början av april. Men isen låg fortfarande över stora områden, så därför blev det fiske i kanalerna in mot Askersund. Även där blev det tufft att fiska när det började blåsa upp framåt eftermiddagen.
”Så vi sökte oss in bakom en skyddande vass och började söka av de riktigt grunda småvikarna där”, berättar Oskar och berättar att storgäddan högg där det var halvmeterdjup. Fajten blev tämligen odramatisk och snart kunde Oskar mäta henne till 105 centimeter innan hon fick simma tillbaka för att fortsätta med lekbestyren.
Svenne Andersson


En rundmagad gäddhona klippte Bustern inne i den grunda viken.

En rundmagad gäddhona klippte Bustern inne i den grunda viken.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta