" /> Hittade luckan i vassen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hittade luckan i vassen

Fredrik Forsfalk hade besvär med täta ”gräs-hugg”, men så hittade han luckan i vassen – och där stod den: 100-klubbaren.
Fredrik bor i Norrtälje och fiskade i de gäddrika skärgårdsvattnen utanför staden en julikväll. På tafsen satt en uppseendeväckande gäddmagnet, Double showgirl i blå/silver.
”Fiskade av en lång vass som var så full av gräs att det knappt gick att fiska där. Men jag hittade en lucka i vasskanten som var helt ren från gräs och fick in betet perfekt. Hann inte göra mer än tre vevtag så satt hon där”, skriver Fredrik anmälan till 100-klubben.
Den fina gäddan mättes till hela 112 centimeter innan den fick återvända in i sin gömma i vassen.
Svenne Andersson

Fredrik Forsfalk med snygg gädda som stod på lur i vasskanten.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta