Hjälp Don mot norska laxindustrin

Miljökämpen Don Staniford har blivit stämd av ett företag inom norsk laxindustri som ägs av Norska staten. Nu riskerar han fängelse, miljonböter och utvisning ur Kanada – bara för att han vill upplysa omvärlden om norsk laxodlings miljövidriga baksida. Vi på Fiskejournalen stödjer Don och hoppas att även ni gör det.

Klicka här för att stödja Don.

***

Film om laxlus

En av de negativa miljökonsekvenserna som norsk laxodling lämnar efter sig är spridning av laxlus. Den animerade filmen här nedan förklarar problemet. Klicka på bilden för att komma se filmen på Fiskejournalens webb-tv.

***

Artikel om norsk laxodling

En av Fiskejournalens läsare har producerat en informativ artikel om norsk laxodling. Klicka på bilden nedan för att läsa den.

Martin Falklinds ledare:

Stäm mig!

För 25 år sedan började jag utbilda mig till fiskodlare. Detta var framtiden! Det var räddningen för våra hav, våra fiskbestånd och oss människor. Dessutom förutspåddes jag en storstilad personlig karriär om jag flyttade till Norge, laxodlingens förlovade land. Ett år senare hoppade jag av den inslagna banan. Allt eftersom jag lärde mig hur det fungerade gick det till slut inte att bortse från det faktum att den storskaliga laxodlingen var rena rama katastrofen för miljön! Idag är den norska laxodlingsindustrin en gigantisk industri, som har verksamhet långt utanför hemlandets gränser. Den är så stor och värdefull för Norge, att man tydligen tar till vilka metoder som helst för att skydda sina intressen – till och med att skrämma folk till tystnad.
De senaste åren har lokalbefolkningen i British Columbia börjat protestera mot de norska odlingarna och de skador dessa åsamkar deras miljö och näringar som turism och fiske. Don Staniford är en av dem som kämpar för den vilda laxen och alla andra arter som hotas av de storskaliga laxodlingarnas biverkningar i Kanada. Han har protesterat mot överfiske av foderfisk och spridning av sjukdomar, parasiter och föroreningar genom att ta fram bilder av cigarettpaket. På paketen står texter som ”Salmon farming kills”, ”Salmon farming kills communities” och ”Salmon farming kills wild baby salmon”.
Nu stäms han av det norska företaget Cermaq, som har odlingar bland annat i British Columbia, och i vilket den norska staten själv är huvudägare. De har anlitat en av Kanadas största advokatbyråer och avkräver Don ett skadestånd i miljonklassen för ärekränkning. Som lök på laxen riskerar han att få skaka galler för sitt tilltag. Norrmännen kräver också att Don Staniford aldrig mer ska uttala sig negativt om laxodling…
Om du vill följa utvecklingen eller stötta Don Staniford – som behöver allt stöd han kan få i sin kamp med den norska jätten – gör täta besök här på ”Engagera dig”. Jag tänker i alla fall engagera mig! I yttrandefrihetens namn och för att stötta alla som drabbats av den norska laxmaffian ansluter jag mig härmed till Dons olydiga beteende.
Kära norska staten, jag håller med Don! Norsk laxodling dödar! Detta står jag för och ni är hjärtligt välkomna att stämma även mig!

Martin Falklind

***

Tidigare nyhetsnotiser:

Rasande på norsk laxodling

Vildlaxen har under lång tid garanterat mat och intäkter för kanadensiska ursprungsbefolkningen längs stillahavskusten. Efter att norsk laxodlingsindustri har etablerat sig i området har vildlaxstammen kraftigt reducerats. Detta gör lokalbefolkningen rasande och nu hotar de med aktioner.
För två år sedan deltog över 5000 människor i en demonstration mot norsk laxodling och detta har följts av oavbrutna protester. Trots detta har den norska laxodlingsindustrin fortsatt att expandera i området. Detta gör ursprungsbefolkningen rasande. Terry Dorward bor i ett av de reservat som blivit drabbat av norska laxodlingars negativa miljökonsekvenser och han godtar inte en fortsättning.
– Det räcker nu. Om inte regeringen gör något, så kommer befolkningen att göra det, säger han till TV2 Norge.
Don Staniford är miljövän och utkämpar just nu en kamp i rätten mot det av norska staten ägda laxodlingsföretaget Cermaq. Han står åtalad för förtal då han kraftfullt kritiserat laxodlingsindustrin. Don har stort stöd bland ursprungsbefolkningen och om domstolen meddelar fällande dom lär inte ilskan avta.
På vår sida Engagera dig kan du läsa mer. Gör som Fiskejournalen – stötta Don och vildlaxen.
Här kan du se ett inslag på TV2 Norge.

Miljökämpe riskerar utvisning

Don Staniford står inför rätta i Kanada för förtal – åtalad av Cermaq, ett statligt norsk laxodlingsföretag. Anledningen är att han informerat omvärlden om verksamhetens negativa miljökonsekvenser. När rättegången är över riskerar engelsmannen Don att bli deporterad från Kanada.
Kanadas regering är uppenbart irriterad på miljökämpen Don Staniford. Efter första rättegångsdagen möttes han av polis och den kanadensiska gränsförvaltningen. Han fick då besked om utvisning från landet efter rättegångens slut.
Till TV2 Norge säger Kanadas fiskeminister Keith Ashfield:
– Utländska investeringar är viktiga för Kanada.
Skillnaden mellan att frivilligt lämna Kanada innan besöksvisumet löper ut och att bli utvisad, är avgörande för Dons fortsatta kamp för vildlaxen. Blir han utvisad kan han sedan nekas tillträde in i landet.
– Jag får väl fortsätta kampen i den smutsiga laxindustrins hemland Norge i så fall, säger Don.

Han stäms av norska laxindustrin

Vi har nyligen berättat om miljökämpen Don Staniford som står inför rätta i Kanada. Han är åtalad för förtal av norska laxindustrin då han informerat omvärlden om de negativa miljökonsekvenserna som följer laxodling. Han utkämpar nu en kamp i rättssalen – både för den vilda laxen och för yttrandefriheten.
Den 16 januari inleddes rättegången mot Don Staniford i Högsta Domstolen i Vancouver. Man har nu nått drygt halvvägs av den planerade tiden. Advokatfirman som företräder norska staten har huvudsakligen riktat in sitt åtal på att Don gjort sig skyldig till förtal. Anledningen är att Don använt cigarettpaket och dess varningstext med budskap som ”Laxodling dödar”.
Don Stanifords advokat har tidigare kallat Dr John Volpe, docent vid University of Victoria, som då redogjorde för de negativa miljöeffekter som laxodling medför. I dag är det dags för Don att svara på målsägandens frågor.

”Laxodling dödar”

Miljökämpen Don Staniford vill att allmänheten skall förstå hur skadlig laxodling är för miljön. Efter hans senaste informationskampanj, stämmer norsk laxindustri honom. Han riskerar fängelse och miljonbelopp i skadestånd.
I Kanada står yttrandefrihet och laxodlingars rykte front mot front. Don Staniford från Birkenhead i England, har under många år försökt nå ut med budskapet om hur norska företag med sina laxodlingar hotar miljön i våra hav. Detta resulterade i att han nu befinner sig i en rättsprocess mot norska statens företag Cermaq.
Kravet som Cermaq ställer på Don är, förutom 125 000 dollar i skadestånd, är att han aldrig skall uttala sig negativt om laxodling igen.
– Detta är en smutsig attack mot yttrandefriheten, säger han.
Trots att Don känner sig ensam i rättssalen känner han ett starkt stöd från människor i både Kanada och Norge. Nu sprider sig engagemanget snabbt och vi på Fiskejournalen ställer sig självklart på Don Stanifords sida – och vi kommer att engagera oss.
Vill du stödja Dons kamp mot norska fiskodlingar, klicka här.
Här kan du se ett tv-inslag från TV2 Norge.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...