Nu ber Länsstyrelsen i Halland sportfiskare om hjälp. Trots att det är relativt tidigt på säsongen så har det kommit flera observationer om sjuka fiskar, och därför vill de påminna om att dessa kan rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). " /> Hjälp forskningen – rapportera in fynd av sjuka fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Hjälp till att kartlägga sjuk fisk genom att rapportera in dem. Foto: Johan Cederbrink.
Hjälp forskningen – rapportera in fynd av sjuka fiskar

Nu ber Länsstyrelsen i Halland sportfiskare om hjälp. Trots att det är relativt tidigt på säsongen så har det kommit flera observationer om sjuka fiskar, och därför vill de påminna om att dessa kan rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Redan har ett flertal svampangripna laxar observerats i de populära vattendragen Ätran, Högvadsån och Lagan. Rapporter om sjuk och död lax har även kommit in från Enningdalsälven på gränsen mellan Sverige och Norge, och där håller just nu forskare på universitetet i Bergen att försöka spåra orsaken till utbrottet.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har tidigare genomfört undersökningar av sjuk lax men inte kunnat hitta någon specifik orsak till fiskens dåliga kondition, skriver länsstyrelsen på sin hemsida. SVA har konstaterat att svampinfektionerna är sekundära, men att det ofta är svampinfektionen som dödar fisken.

För att få en bild över hur det ser ut i Halland behöver de alltså allmänhetens hjälp. Din rapport skickar du in i ett formulär till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Där kan du rapportera in när du hittar eller fångar död/sjuk/skadad fisk och det går att bifoga bilder på fynden. Om du tillåter det så loggas din position direkt i rapporten (det går också att fylla i platsen manuellt).

Läs om mer positiva nyheter:

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta