Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hjälp Kalixlaxen att vandra hem

Lämna ett bidrag till Laxfonden du med.

Vill du bidra till att säkra överlevnaden för vildlaxen i Kalix älv? Då ska du stödja Laxfonden. Du bidrar också då till ett ännu mer högklassigt fritidsfiske för många Norrbottningar. På sikt stärker det turistnäringen i länet och kommer att bidra till att göra vår region känd i omvärlden för sin fina vilda laxstam.
Kalix Älv ekonomisk förening startar därför en laxfond med det långsiktiga målet att bidra till en hållbar förvaltning av den vilda laxen i Kalix älv. Fonden som har föreningen som huvudman samlar in pengar från privatpersoner, företag och organisationer. Medlen används sedan oavkortat som ersättning till kustfiskare i älvmynningen som frivilligt avstår en del av sitt fiske så att fler laxar kan stiga upp i älven och leka. På ett antal platser i världen har man goda erfarenheter av laxförvaltning med frivillig inlösen av fasta fisken. I vårt närområde har man gjort så i Kåge och Byske älvar.
Den vilda laxen i Kalix Älv är en fantastisk naturresurs. Med rätt förvaltning kan Norrbotten få ett sportfiske efter lax i världsklass och samtidigt säkra överlevnaden av en unik och genetiskt värdefull laxstam. Till glädje för alla naturvänner i norra Europa och för lokala yrkes-, fritids- och sportfiskare, men också som ett kraftfullt dragplåster för fisketurister från när och fjärran.
Lämna ett bidrag till Laxfonden

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta