[/caption] " /> "Hjälp oss rädda Hanöbukten" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Hjälp oss rädda Hanöbukten"

– Mycket tyder på att någon sorts brist råder, som gör att olika organismer inte växer till som de ska. Övergödning kan fortfarande vara en faktor, men det det förklarar inte hela bilden, säger Enander till Sydnytt.

Fisken flyr Hanöbukten och fåglarna dör. Nu kräver Länsstyrelsen och Region Skåne att regeringen tar beslut om särskilda insatser för att rädda ekosystemet.
– Vi måste få tillgång till de bästa forskarna och involvera alla berörda myndigheter. Det är endast regeringen som kan formulera ett sådant uppdrag, säger Skånes tillförordnade landshövding Göran Enander till Sveriges Television.
Redan för två år sedan hittade yrkesfiskare allt fler skadade fiskar och fåglar i Hanöbukten. Man rapporterade även att vattnet blivit brunt och illaluktande.
Förra året tillsatte Länsstyrelsen en utredning för att få en bild av problemets omfattning. Även om man rätat ut en del frågetecken så har man inte kunnat hitta problemets ursprung. Huvudteorin hittills har varit att det är övergödning som får ekosystemen att skena.
Mot denna bakgrund vänder sig nu länsstyrelsen och Region Skåne direkt till regeringen och begär nationell experthjälp.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT om miljöproblemen i Hanöbukten.
Läs tidigare notiser om Hanöbukten.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta