[/caption] " /> "Hjälp oss rädda Hanöbukten" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Hjälp oss rädda Hanöbukten"

– Mycket tyder på att någon sorts brist råder, som gör att olika organismer inte växer till som de ska. Övergödning kan fortfarande vara en faktor, men det det förklarar inte hela bilden, säger Enander till Sydnytt.

Fisken flyr Hanöbukten och fåglarna dör. Nu kräver Länsstyrelsen och Region Skåne att regeringen tar beslut om särskilda insatser för att rädda ekosystemet.
– Vi måste få tillgång till de bästa forskarna och involvera alla berörda myndigheter. Det är endast regeringen som kan formulera ett sådant uppdrag, säger Skånes tillförordnade landshövding Göran Enander till Sveriges Television.
Redan för två år sedan hittade yrkesfiskare allt fler skadade fiskar och fåglar i Hanöbukten. Man rapporterade även att vattnet blivit brunt och illaluktande.
Förra året tillsatte Länsstyrelsen en utredning för att få en bild av problemets omfattning. Även om man rätat ut en del frågetecken så har man inte kunnat hitta problemets ursprung. Huvudteorin hittills har varit att det är övergödning som får ekosystemen att skena.
Mot denna bakgrund vänder sig nu länsstyrelsen och Region Skåne direkt till regeringen och begär nationell experthjälp.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT om miljöproblemen i Hanöbukten.
Läs tidigare notiser om Hanöbukten.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta