Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Ju mer info trollingfiskarna skickar in till SLU, desto bättre underlag får forskarna för att skapa en bra plan för laxförvaltningen. Foto: Johan Abelsson
Hjälp till att förbättra laxförvaltningen

Sveriges lantbruksuniversitet genomför under 2015 en undersökning om trollingfisket i Östersjön, och söker nu frivilliga fångstrapportörer.
– Vi söker personer som trollingfiskar i Östersjön och som kan tänka sig att rapportera fångster från minst tre trollingturer, säger Anders Kagervall från SLU:s sötvattenslaboratorium i Drottningholm. Fisketurer utan fångst är lika viktiga som de med.
I första hand är forskarna intresserade av fångsten av lax och fördelningen mellan fenklippt och ej fenklippt fisk, dvs. mellan utsatt och vild fisk. Undersökningen kommer att användas av Havs- och vattenmyndigheten som underlag för förvaltningsbeslut. Mer detaljerad kunskap om fördelningen mellan fenklippt och ej fenklippt lax kan leda till en bättre förvaltning av bestånden.
– Är du trollingfiskare och fiskar i Östersjön tveka inte utan anmäl dig här, säger Kagervall. Du får ange en e-postadress som vi skickar en unik länk till. Dina svar lagras anonymt och kan inte kopplas till din person.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta