Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Ju mer info trollingfiskarna skickar in till SLU, desto bättre underlag får forskarna för att skapa en bra plan för laxförvaltningen. Foto: Johan Abelsson
Hjälp till att förbättra laxförvaltningen

Sveriges lantbruksuniversitet genomför under 2015 en undersökning om trollingfisket i Östersjön, och söker nu frivilliga fångstrapportörer.
– Vi söker personer som trollingfiskar i Östersjön och som kan tänka sig att rapportera fångster från minst tre trollingturer, säger Anders Kagervall från SLU:s sötvattenslaboratorium i Drottningholm. Fisketurer utan fångst är lika viktiga som de med.
I första hand är forskarna intresserade av fångsten av lax och fördelningen mellan fenklippt och ej fenklippt fisk, dvs. mellan utsatt och vild fisk. Undersökningen kommer att användas av Havs- och vattenmyndigheten som underlag för förvaltningsbeslut. Mer detaljerad kunskap om fördelningen mellan fenklippt och ej fenklippt lax kan leda till en bättre förvaltning av bestånden.
– Är du trollingfiskare och fiskar i Östersjön tveka inte utan anmäl dig här, säger Kagervall. Du får ange en e-postadress som vi skickar en unik länk till. Dina svar lagras anonymt och kan inte kopplas till din person.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta