Hjälp till att kartlägga främmande arter

Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)
Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
SLU vänder sig nu till den sportfiskande allmänheten för att få hjälp att kartlägga förekomsten av främmande arter i våra vatten. Du kan hjälpa till genom att fylla i ett formulär på SLU:s webb.
Undersökningen syftar till att undersöka förekomsten av främmande arter i Sveriges kustområden. Med främmande menas en art som spridits hit med människans hjälp. Vissa främmande arter är invasiva, vilket betyder att de har negativ inverkan på inhemska växter och djur eller orsakar ekonomiska skador. Genom att tidigt upptäcka förekomster av främmande arter kan de negativa effekterna lindras. Det är därför viktigt att myndigheterna får reda på nya observationer av främmande arter i Sverige.
SLU vill också få en uppfattning om vid vilken typ av aktivitet som främmande arter har störst chans att observeras och ställer därför några inledande frågor om hur ofta du vistas vid kusten.
Undersökningen riktar sig till dig som sportfiskar- eller vistas mycket vid kusten, eller dig som har hittat en främmande art.
Observera att dina svar är värdefulla även om du inte gjort några fynd – SLU vill också veta vilka arter som inte hittats.
Dina fynduppgifter kan komma att registreras i offentliga databaser, i så fall kommer SLU Aqua att stå som uppgiftslämnare så det finns ingen koppling till dig i databasen.  Dina personuppgifter används för två syften, dels för att SLU ska kunna ta kontakt för att få veta mer om ditt fynd och dels för att du ska kunna delta i ett lotteri av en vacker skärbräda i 16 olika svenska träslag i december 2013 bland alla som svarat på enkäten.
Klicka här för att fylla i formuläret.

Publicerad: 25 September 2013
Av: Morgan Fihn