Hjälp till att rensa stränderna!

Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.

Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.

På lördag 10 maj är det dags för tredje upplagan av Kusträddardagen. På flera platser längs den svenska kusten kommer det att plockas skräp och göras fint, bland annat i Sotenäs, Falkenberg, Lomma och Simrishamn.
– Det här är dagen då alla kan göra en insats för miljön. Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder och förutom att skräpet är fult så orsakar det lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Kampanjen Kusträddarna arrangeras av Stiftelsen Håll Sverige Rent med stöd från bland andra Havs- och vattenmyndigheten. Kampanjen är en manifestation mot den ökande marina nedskräpningen ”Kusträddardagen” är också en del av Clean Europe Day, en dag då frivilliga runt om i Europa går ut och plockar skräp.
Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.
– Vi hoppas att det kan bli lika många eller fler som ställer upp i år. Skräpet gör inte bara våra kuster och stränder fula, det kan också göra dem farliga att vistas på, både för människor och för djur, säger Johanna Eriksson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.
Mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter marint skräp flyter varje år iland på den svenska västkusten Strandstädningen beräknas kosta kommunerna i Bohuslän mellan 5-10 miljoner kronor årligen och kostnaderna för skador på fiskeredskap och fartyg beräknas kosta svenska västkustfiskare cirka tio miljoner kronor varje år. Även fritidsbåtsägare drabbas i form av intrasslade propellrar och igensatta vattenintag.
Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar men också för betande boskap längs kusten. Djuren riskerar att trassla in sig i exempelvis plastlinor med kvävning och drunkning som följd eller att kvävas eller få invärtes skador av att de sväljer föremål. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda.
– Kusträddarna är ett mycket bra projekt som dels mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade och dels skapar kännedom om problemet och väcker intresse hos fler, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för Havs- och vattenförvaltning på HaV.
Havs- och vattenmyndigheten stödjer i år kampanjen ”Kusträddarna” med 1,2 miljoner kronor genom anslaget ”Åtgärder för havs- och vattenmiljö 1:12”

Här kan du läsa mer om hur du, din förening, arbetsplats eller kommun kan bli en kusträddare.

Här kan du läsa mer om Clean Europe Day

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...