Rapala Cup Vi säger grattis till vinnaren av Rapala Cup 2013 Pelle Hjelm från Lysekil. Här med en av sina 43 anmälda arter, en berggylta.[/caption] " /> Hjelm vann Rapala Cup 2013 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hjelm vann Rapala Cup 2013
Rapala Cup

Vi säger grattis till vinnaren av Rapala Cup 2013 Pelle Hjelm från Lysekil. Här med en av sina 43 anmälda arter, en berggylta.

Rapala Cup 2013 har fått en segrare. Det blev Pelle Hjelm från Lysekil som kammade hem förstapriset med hela 43 fångade arter.
– Jättekul, säger Pelle när vi meddelar att han vunnit.
Årets upplaga av Rapala Cup blev en familjekamp in i det sista, då syskonen Pelle, Calle och Lisa Hjelm från Lysekil alla slutade topp tio. Den som drog längsta strået var Pelle som noterades för 43 arter. Han är tio år gammal och tvekar inte på att förvara mästartiteln om han får chansen nästa år. Av alla arter han anmälde var det en som var extra rolig.
– Jag fångade en tungevar i Gullmarsfjorden och den arten har inte ens pappa, säger Pelle stolt.
På andra plats kom storebror Calle, inte allt för besviken.
– Jag försökte komma ikapp brorsan, men då gjorde han ett ryck, säger Calle.
Tävlingen lockade 465 tävlande och 3142 anmälda fiskar och arrangerades av Fiskejournalen, Normark och Unga Sportfiskare. Du hittar slutställningen på vår hemsida, fiskejournalen.se.
Här kan du se alla anmälningar.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta