Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Högg under fikapausen

Ulrik och hans barn puttrade sakta fram i båten, när fikapausen plötsligt stördes av en ljudlig rullknarr. En 100-klubbare hade tagit vobblern!
Ulrik Angelsiöö, som bor i Lerdala i Västergötland, tog med  barnen ut på en trollingtur i början av november. Vädret var vackert och sjön Lången låg blank.
”Vi kom ut lite senare än beräknat, så barnen ville börja med att fika. Jag lade ut två spön och drog sakta fram i 1,1 knops fart. Mitt under fikat hördes plötsligt knarren på rullen ljudligt, när fisken tog lina i en kraftig rusning”, berättar Ulrik i anmälan till 100-klubben.
Fisken ville inte lämna botten och drillningen tog sin rundliga tid. Till slut kunde gäddan lyftas ombord och mätas till hela 111 centimeter innan hon fick simma tillbaka.
Svenne Andersson

Ulrik med den fina gäddan som avbröt mitt under fikapausen.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta