Högsäsong för fiskevård i Dalarna

Kenneth Lilja och Anders Bruks har elfiskat en bäck i Dalarna med ett gott resultat.

Kenneth Lilja och Anders Bruks har elfiskat en bäck i Dalarna med ett gott resultat.

Över hela Sverige läggs det ner mycket arbete för att återskapa fler naturliga miljöer för våra fiskar. I Siljansbygden kämpar man för Siljansöringens återkomst.
Siljansbygden har traditionellt sett varit full av små bruk, kvarnar och andra vattendrivna verksamheter. I kombination med flottning och stora kraftverksbyggnationer har det inneburit att den storvuxna och långvandrande siljansöringen har farit väldigt illa.
Men nu finns det visst hopp, i alla fall enligt Anders Bruks som jobbat för siljansöringen under många år.
– Vi har identifierat ett antal mindre åar och bäckar där vi sätter ut nykläckta siljansöringyngel. Tanken är att de ska växa till sig i någon eller några säsonger, innan de vandrar ut i Siljan för äta upp sig i 3-4 år. Det långsiktiga målet är givetvis att några av dem återvänder till sina uppväxtplatser för lek, säger Anderas Bruks.
– Förutsättning för detta är dock att kraftbolagen tar sitt ansvar och skapar fiskvägar, men från att läget länge har känts väldigt mörkt, finns nu en strimma av hopp.

Skriv till Fiskejournalen
Är ni fler därute i Sverige som bär stenar, fixar vägtrummor, återställer våtmarker och lägger ut lekgrus till våra fiskar? Skriv gärna till maria.alander@fiskejournalen.se och berätta, så gör vi en notis. Skicka även bild! Kanske kan ni på så sätt inspirera andra att sätta igång?
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...