[/caption] " /> Högtryck i öringbäckarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Högtryck i öringbäckarna

På väg mot lekplatserna. Västkustens bäckar kokar av havsöring. (Foto: Anders Nicander)

Det myckna regnandet gör att bäckarna svämmar över av både vatten och öring. I södra Bohuslän är årets uppgång av havsöring något helt makalös både i storlek och mängd.
Stående vid det lilla vattenfallet ser jag fisk efter fisk efter fisk hoppa. Ibland är det flera fiskar som hoppar samtidigt. Allt från småfisk till stöddiga bitar på upp emot fyra fem kilo. Fiskar man sällan ser under våren och sommarens fiske hinner jag tänka när en lax på 7 kanske 8 kilo går upp i ett högt hopp.
Åratal av fiskevårdsarbete och förbud mot nätfiske i viktiga områden har gynnat öringbeståndet till den grad att man utan tvekan kan konstatera att vi fått ett kustöringbestånd i världsklass. Södra Bohuslän är en förebild och en modell för hur fint havsöringfiske vi skulle kunna ha längs andra delar av kusten om förvaltningen av beståndet sköttes lika klokt.

Har du möjlighet så ge dig ut och besök detta skådespel. Öringen hoppar ett bra tag till och i slutet av månaden har leken alldeles säkert kommit i gång.
Det är härligt med höst.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta