[/caption] " /> Högtryck i öringbäckarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Högtryck i öringbäckarna

På väg mot lekplatserna. Västkustens bäckar kokar av havsöring. (Foto: Anders Nicander)

Det myckna regnandet gör att bäckarna svämmar över av både vatten och öring. I södra Bohuslän är årets uppgång av havsöring något helt makalös både i storlek och mängd.
Stående vid det lilla vattenfallet ser jag fisk efter fisk efter fisk hoppa. Ibland är det flera fiskar som hoppar samtidigt. Allt från småfisk till stöddiga bitar på upp emot fyra fem kilo. Fiskar man sällan ser under våren och sommarens fiske hinner jag tänka när en lax på 7 kanske 8 kilo går upp i ett högt hopp.
Åratal av fiskevårdsarbete och förbud mot nätfiske i viktiga områden har gynnat öringbeståndet till den grad att man utan tvekan kan konstatera att vi fått ett kustöringbestånd i världsklass. Södra Bohuslän är en förebild och en modell för hur fint havsöringfiske vi skulle kunna ha längs andra delar av kusten om förvaltningen av beståndet sköttes lika klokt.

Har du möjlighet så ge dig ut och besök detta skådespel. Öringen hoppar ett bra tag till och i slutet av månaden har leken alldeles säkert kommit i gång.
Det är härligt med höst.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta