Vad menar Gunnar Hökmark när han säger sig ha ”rättat sin felröst”? Vad menar Gunnar Hökmark när han säger sig ha ”rättat sin felröst”?[/caption] " /> Hökmark lägger dimridå? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hökmark lägger dimridå?
Vad menar Gunnar Hökmark när han säger sig ha ”rättat sin felröst”?

Vad menar Gunnar Hökmark när han säger sig ha ”rättat sin felröst”?

När moderaten Gunnar Hökmark tryckt på ”fel knapp” vid två fiske- och miljörelaterade omröstningar i EU fick han utstå hård kritik på sociala medier. Han svarade många av de frågor han fick med budskapet att ”röstfelet är rättat”. Något som inte är möjligt.
Gunnar Hökmark röstade ja till fortsatt bottentrålning på känsliga djuphavsområden och ja till fortsatt fiske på det ockuperade Västsaharas vatten. Efteråt skulle det visa sig att han tryckt på ”fel knapp” vid båda tillfällena.
Det dröjde inte länge innan Hökmark fick frågor på sociala medierna Facebook och Twitter. Bland annat skrev Sarah så här på Facebook: ”Kan man få en förklaring till varför du röstade ja till bottentrålning? Helt vansinnigt”.
Hökmark svarar: Håller helt med, en felröst som är rättad.”
Han ger svar med samma budskap till många andra som undrar samma sak, även på Twitter.

Kan inte justeras i efterhand

Problemet är att Hökmark inte kan ändra sin röst, hur mycket han än påstår detta. Han kan däremot protokollföra att han ”röstat fel” och hur han egentligen avsett att rösta.
Fiskejournalen har försökt att nå honom för en kommentar utan att lyckas. Frågan som inte fått svar är – vet inte Hökmark vilka regler som gäller vid ”felröstning”?
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta