Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Hopp för blekan

Förra året flyttades blekan upp på listan över akut utrotningshotade arter. Men i år har vraken hållit mer bleka än på många år och nu är det fullt av småbleka i hamnarna i Bohuslän.
Blekan var förr en mycket vanlig fisk i Skagerrak och Kattegatt. Ett alldeles för intensivt yrkesfiske på blekans lekplatser har minimerat beståndet och blekan riskerar att försvinna ur vår fiskfauna. Därför är det mycket glädjande när det kommer rapporter om att vraken åter håller bleka. Om de blekor vi möter i hamnarna är avkommor till dessa kan det betyda att en återväxt är på gång. Men många gånger är förhållandena i havet mer komplexa än de ser ut att vara. De små blekor som finns i vårt kustband kan komma från Nordsjön där fiskbestånden är i bättre skick än här hemma. Yngel och rom kan föras långa sträckor med strömmen och fisk som finns hos oss  – som liten fisk – vara på tillfälligt besök  och försvinner senare ut i Nordsjön. Men hoppet är ju som bekant det sista som överger människan och visst är det hoppingivande när havet sjuder av liv i form av små blekor.
Ander Nicander

bleka, blekafiske, havsfiske, kustfiske, Anders Nicander

Skärgården i Bohuslän är just nu full av små blekor.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta