Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Hopp för blekan

Förra året flyttades blekan upp på listan över akut utrotningshotade arter. Men i år har vraken hållit mer bleka än på många år och nu är det fullt av småbleka i hamnarna i Bohuslän.
Blekan var förr en mycket vanlig fisk i Skagerrak och Kattegatt. Ett alldeles för intensivt yrkesfiske på blekans lekplatser har minimerat beståndet och blekan riskerar att försvinna ur vår fiskfauna. Därför är det mycket glädjande när det kommer rapporter om att vraken åter håller bleka. Om de blekor vi möter i hamnarna är avkommor till dessa kan det betyda att en återväxt är på gång. Men många gånger är förhållandena i havet mer komplexa än de ser ut att vara. De små blekor som finns i vårt kustband kan komma från Nordsjön där fiskbestånden är i bättre skick än här hemma. Yngel och rom kan föras långa sträckor med strömmen och fisk som finns hos oss  – som liten fisk – vara på tillfälligt besök  och försvinner senare ut i Nordsjön. Men hoppet är ju som bekant det sista som överger människan och visst är det hoppingivande när havet sjuder av liv i form av små blekor.
Ander Nicander

bleka, blekafiske, havsfiske, kustfiske, Anders Nicander

Skärgården i Bohuslän är just nu full av små blekor.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta