Den långdragna striden om Hednäs kraftstation i Åbyälven kan vara inne på upploppet. Det hoppas åtminstone Älvräddarna och flera andra aktörer som nu erbjuder politikerna i Skellefteå en 32-miljonersdeal. " /> Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska politikerna rösta för en utrivning av Hednäs kraftstation i Åbyälven? Foto: Älvräddarna
Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal

Den långdragna striden om Hednäs kraftstation i Åbyälven kan vara inne på upploppet. Det hoppas åtminstone Älvräddarna och flera andra aktörer som nu erbjuder politikerna i Skellefteå en 32-miljonersdeal.

Om tre år ska Hednäs kraftstation omprövas enligt en nationell plan för svensk vattenkraft. Nu har alltså Älvräddarna tillsammans med berörda fiskevårdsområden och andra aktörer presenterat ett upplägg som de uppmanar Skellefteå kommuns politiker att acceptera, och satsa på laxfiske och annan turism istället för småskalig vattenkraft.

De har sammanställt hela erbjudandet genom en debattartikel i Norran.se.

”Valet står mellan att behålla, med stora ekonomiska investeringar, eller avveckla med 32 miljoner kronor i intäkt. Via Vattenkraftens miljöfond, samt annan miljöfond, får Skellefteå kraft alla kostnader betalda vid avveckling, plus cirka 32 miljoner som täckning för framtida produktionsbortfall. Behålls kraftverket måste cirka fyra miljoner kronor investeras för att uppnå lagkrav (efter att bidrag erhållits), kostnader för ökat underhåll och uppföljning tillkommer. Det medför mindre lönsamhet för kraftstationen, som redan nu knappt går med vinst”, skriver debattörerna.

Många decennier av osäkra intäkter skulle vänta, i stället för de säkra 32 miljoner som annars erhålls direkt efter avveckling, menar de. Läs hela debattartikeln här!

Läs även om beslutet att riva ut kraftverket i Långforsen:

Beslutet om Långforsen hyllas – hopp om trendbrott

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta