" /> Hopp om lekande öring i Kvarnån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Kvarnån har breddats och stenar lagts ut. Kommer öringen att hitta tillbaka till sina tidigare lekområden?
Hopp om lekande öring i Kvarnån

Kvarnån var tidigare en populär lekplats för ljusnanöring. Omfattande insatser har gjorts och nu hoppas man att öringen ska återvända.

Kvarnån har i många år varit ödelagd som lek- och uppväxtområde. Hedevikens FVOF har ansvarat för flera restaueringsinsatser, och en lång sträcka har återfått sitt ursprungliga utseende. Ån har breddats och material lagts ut och nu väntar man bara på att öringen ska komma. Höstens elfiske lär visa om insatserna burit frukt.

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Michael Ärfström, ordförande i Hedevikens FVOF, är hoppfull och vill gärna att nu också fisket ska få sig en skjuts uppåt, och gärna genom ett ökat intresse hos unga. – Utbudet av aktiviteter för unga är begränsat i glesbygd och om man inte åker skidor på längden eller utförs så finns inte jättemånga andra aktiviteter. Fiskemöjligheterna är däremot enorma och därför önskar vi att fler unga får upp ögonen för fisket, säger Michael. Från den 1 januari har ett nytt kort börjat gälla, där ungdomar mellan 16-25 år betalar halva kortpriset och barn upp till 16 fiskar gratis på målsmans kort.

Vi önskar Hedevikens FVOF lycka till och hoppas att både öringar och ungdomar snart kommer till Kvarnån och dess närliggande vatten!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta