Hopp tänds: Ny dom gör det möjligt att skjuta mer skarv

Även länsstyrelsens egna beräkningar har visat att skarven är en hård predator på öringsmolt i bland annat Älvkarleby. Bild: Eniro och Gettyimages

Jodå – det är tillåtet att jaga skarv. Åtminstone om den anses vara ett hot mot en annan art. Det är beskedet som skapar hopp för fiskevänner, inte minst i Älvkarleby och övriga områden kring Dalälven.

Fiskejournalen kunde redan i oktober berätta om länsstyrelsen upptäckter i Gavlebukten, där de hittade mängder av PIT-tags från öringsmolt i anslutning till skarvkolonier. Vid den senaste scanningen vid Snatra brygga Karlholm hittades 300 havsöringstaggar på ett par timmar.

Länsstyrelsens personal misstänker att skarvar ätit upp 30 000 havsöringsyngel vid Dalälven de senaste åren. 400 skarvar har skjutits i skyddsjakt – frågan är om det behövs mer jakt. Antalet skarvar i den norra delen av Uppsala län beräknas till 2 000.

Länsstyrelsens tjänstemän har räknat på saken och misstänker att skarvarna är specialister på att ta små öringar.

– De räkneexempel som vi gjort pekar mot att det handlar om cirka 30 000 havsöringar de senaste åren, säger Daniel Brelin, fiskekonsulent på länsstyrelsen i Uppsala, till UNT.

På sikt hotas bland annat sportfisket i Dalälvens mynning.

– Trenden är negativ över tid. Förra året drog sportfiskare upp drygt tusen havsöringar i Dalälven i Älvkarleby medan det för trettio år sedan drogs upp nästan fyratusen, berättar Christian Johansson, Älvkarleby sportfiskeförening, för UNT.

Ett sätt att få stopp på skarvarnas öringkalas är att skrämma bort dem från områden där de små öringarna har sina ståndplatser.

En skyddsjakt har genomförts i år och då sköts 400 skarvar. Tidigare var det bara tillåtet att bevilja skyddsjakt om skarvarna gjorde åverkan på fiskeredskap.

– Nu finns en ny dom som säger att jakt även kan tillåtas om den är ett hot mot vissa fiskarter, säger Daniel Brelin till UNT.

Läs mer här:

Sorglig upptäckt: Skarv åt mängder av öringsmolt

Publicerad: 15 November 2018
Av: Anders Lundin