Att karpfiskar gillar att vältra sig över ytan vet vi men vad fenomenet beror på verkar vara svårutrett då teorierna är många. Sportfiskaren Philip Hoxell från Sörvik lyckades fånga ett antal dansande braxnar när han var ute och fiskade i söndags. Se filmen och ge dig in i gissningsleken. Varför beter sig fisken så här? " /> Hoppande braxnar skapar frågetecken bland sportfiskare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Varför hoppar braxnarna? Har du någon teori eller sitter du inne med svaret? Hur som helst - Se Philip Hoxells film på de dansande braxnarna.
Hoppande braxnar skapar frågetecken bland sportfiskare

Att karpfiskar gillar att vältra sig över ytan vet vi men vad fenomenet beror på verkar vara svårutrett då teorierna är många. Sportfiskaren Philip Hoxell från Sörvik lyckades fånga ett antal dansande braxnar när han var ute och fiskade i söndags. Se filmen och ge dig in i gissningsleken. Varför beter sig fisken så här?

En teori (källa: croixblanche.wordpress.com) kring hoppande karpfiskar är att de gör dessa luftsprång för att de hastigt ska bli av med överflödig luft i simblåsan. Om fisken under en längre tid befunnit sig på lite djupare vatten och stiger mot ytan så ökar trycket i simblåsan. För att snabbt bli av med överflödig luft hoppar fisken upp och landar på vattenytan, kroppen komprimeras av nedslaget och luften forceras ut ur simblåsan. Det sägs att det är vanligare att se hoppande karpfiskar i djupare sjöar vilket stödjer den här teorin då fisken behöver arbeta mer med simblåsan för att röra sig från grunt till djupt vatten och vice versa. En annan teori är att fisken genom hoppet rensar gälarna från skal, grus och annat som fastnat där efter att de ätit. Teorier kring att hoppandet är av social natur för stimlevande fiskar eller att det är för att bli av med parasiter är också vanligt förkommande. Det verkar dock vara svårt att få en direkt vetenskaplig förklaring till varför karpfiskar faktiskt gör som de gör.

För att snabbt bli av med överflödig luft hoppar fisken upp och landar på vattenytan

Hur som helst är skådespelet en mycket underhållande och intressant upplevelse vilket Philip och hans fiskepolare kan skriva under på. Se filmen på de hoppande braxnarna här nedan. Har du någonsin upplevt något liknande eller har du hört någon annan teori kring beteendet?

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta