Torsken är under stark press längs den svenska Västkusten, och Fiskejournalen rapporterade nyligen att Norge tagit beslutet om fiskestopp på torsk kring Oslofjorden för att stärka beståndet i Skagerrak. Nu kommer ett litet men hoppfullt besked. " /> Glada besked om torsken från Bohuslän | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
SLU Aquas resultat tyder på att torsken fortfarande leker längs Bohusläns kust.
Glada besked om torsken från Bohuslän

Torsken är under stark press längs den svenska Västkusten, och Fiskejournalen rapporterade nyligen att Norge tagit beslutet om fiskestopp på torsk kring Oslofjorden för att stärka beståndet i Skagerrak. Nu kommer ett litet men hoppfullt besked.

Institutionen för akvatiska resurser på SLU har nämligen publicerat resultaten från 2017 års fiskäggsundersökningar, och den visar att torsk och plattfiskar troligtvis fortfarande leker i Bohusläns skärgårds- och fjordområde.

”Lokalt lekande bestånd av torsk och andra bottenfiskar har under större delen av 1900-talet, och sannolikt långt tidigare, varit allmänt förekommande i Skagerraks och Kattegatts kustområden. Sedan 1970-talet har torskbestånden och andra bestånd av bottenfiskar längs den svenska västkusten minskat kraftigt. En majoritet av de lokala bestånd som förr lekte i Bohusläns skärgårds- och fjordområden är idag antagligen helt utslagna eller kraftigt decimerade”, skriver SLU på sin hemsida.

Men än finns det alltså hopp.

Resultaten från 2017 års fiskäggundersökning indikerar att torsk, lerskädda, sandskädda, rödspätta och skrubbskädda fortfarande verkar leka i Bohusläns skärgårds- och fjordområde.

Fiskejournalen ser fram emot uppföljningar kring beståndets utveckling.

Läs om positiva nyheter från Norge:

Norska kusten kokar av tobis – forskare förbryllade

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta