Mitt i alla dystra larm om havens tillstånd så kommer ett glädjande besked från Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Resultat från nya undersökningar visar nämligen att lokala torskbestånd fortfarande finns kvar vid Bohuskusten. " /> Hoppfullt besked: Torsken kvar i Bohuslän | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Torskbeståndet kan vara på väg att kollapsa i Östersjön.
Hoppfullt besked: Torsken kvar i Bohuslän

Mitt i alla dystra larm om havens tillstånd så kommer ett glädjande besked från Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Resultat från nya undersökningar visar nämligen att lokala torskbestånd fortfarande finns kvar vid Bohuskusten.

Kustvattnen har provtagits med håv för att samla in och uppskatta tillgången på torskägg och därefter har äggens DNA analyserats. De konstaterar att upptäckten av lokalt lekande torsk är ett uppmuntrande upptäckt som visar på behovet av uthållighet i arbetet att bevara havets biologiska mångfald och produktionsförmåga. Dessa små bestånd kan antingen vara resultatet av kolonisering eller att de tidigare lekbestånden inte helt försvunnit.

– Våra resultat visar på att det finns ett eget lokalt torskbestånd vid Bohuskusten, men det är ännu okänt hur gammalt det är. Det kan ha uppkommit nyligen genom kolonisering men även vara en rest av det tidigare lokalt stora torskbeståndet. Det är i alla händelser utomordentligt viktigt att beståndet skyddas effektivt, säger Henrik Svedäng, Havsmiljöinstitutet, en av författarna till artikeln som nyligen publicerades i ICES Journal of Marine Science.

Läs om hotet mot torsken:

Värme hotar Östersjöns torsk

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta