Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Fullt upp på båten. Andreas Hagström och Fredrik Andersson drillar lax. Foto: Anders Lundin
Hoppsan – nu går det vilt till med Vänernlaxen

Vi ber om ursäkt för ordvitsen i rubriken, men under omständigheterna kunde vi inte låta bli. Det kommer nämligen många rapporter om att det fångas hög andel vild lax på Vänern igen, vilket Fiskejournalen själv bevittnat på plats.

Det är många trollingfiskare som sagt att de fångat allt mer vild lax på Vänern det senaste året. Från att den odlade och fenklippta laxen dominerat i fångststatistiken så kan nu mer än hälften av fångsterna vara av vilt ursprung, åtminstone i norra delen av Vänern.
När Fiskejournalen hängde med rutinerade trollingfiskarna Fredrik Andersson och Andreas Hagström på Vänern under vecka 10, så besannades uppgifterna. Av 10 fångade fiskar under en dag så var 9 laxar, varav 8 av vilt ursprung.

Hur kommer detta sig?
Fredrik Andersson har sin teori klar:

– Det är mycket enkelt. Det handlar om lyckade utvandringar av vild smolt från Klarälven. Det är den vilda Klarälvslaxen som ökat i population, säger Fredrik.
Det ska tilläggas att all vild lax som fångas på Vänern ska släppas tillbaka omedelbart, så snabbt och skonsamt som möjligt.
Fredrik och Andreas är starkt engagerade i laxens öde, främst genom klubben Götene Sportfiskeklubb.
Fiskejournalen återkommer med ett reportage kring Vänernlaxen, och hur både sportfiskare och myndigheter tror att förvaltningen bör ske från och med nu.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta