I dag börjar höstlovet. Det betyder att Sportfiskarna anordnat fiske för barn och ungdomar på flera ställen runt om i landet. " /> Höstlovsfiske arrangeras runt om i hela landet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fiske är ett sätt för unga att komma ut i naturen.
Höstlovsfiske arrangeras runt om i hela landet

I dag börjar höstlovet. Det betyder att Sportfiskarna anordnat fiske för barn och ungdomar på flera ställen runt om i landet.
Det är fjärde året i rad som förbundet arrangerar höstlovsfiske – och i år är aktiviteten större än någonsin. Det arrangeras på 14 platser runt om i Sverige tillsammans med lokala föreningar.
– Höstlovet är en perfekt tid för att fiska och upptäcka friluftsliv och aktiviteten har under åren visat sig vara mycket populär. Därför växlar vi upp satsningen ännu mer i år, berättar Oscar Trowald, nationellt ungdomsansvarig på Sportfiskarna till förbundets hemsida.
Det arrangeras bland annat i Göteborg, Malmö, Karlstad, Stockholm, Eskilstuna, Norrköping, Sjöbo, Timrå, Växjö, Haninge, Örnsköldsvik och Kungsbacka. Här finns information om alla ställen.

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta