Hur står det egentligen till med makrillbeståndet, och förvaltningen av detsamma? Det är frågan vi ställer oss med anledning av de dubbla budskap som kommer om makrillens status. " /> Hotad eller inte – dubbla budskap om makrillen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nya uppgifter säger att makrillen inte är så hotad som man tidigare befarat.
Hotad eller inte – dubbla budskap om makrillen

Hur står det egentligen till med makrillbeståndet, och förvaltningen av detsamma? Det är frågan vi ställer oss med anledning av de dubbla budskap som kommer om makrillens status.

I mitten av maj kom beskedet att Världsnaturfonden WWF ger makrillen rött ljus i sin Fiskguide för 2019. Det handlade då om makrillen från Nordostatlanten som fiskas med garn, och den förlorarade dessutom sin MSC-certifiering.

Karin Glaumann, fiskexpert på WWF, kommenterade makrill-märkningen så här:

– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar.

Men strax efter att Fiskguiden 2019 presenterats så kom forskarsamfundet ICES med nya uppskattningar av makrillbeståndet. De visar att populationen är mycket större än vad man tidigare trott. De reviderade beräkningarna av beståndet av i Nord-ostatlanten visade på 4,2 miljoner ton makrill, i stället för 2,3 miljoner ton.

– Det är jättepositivt att man nu har sett att beståndet är så pass mycket större, även om det är lite överraskande med en så stor differens mot den tidigare rådgivningen, säger Karin Glaumann till P4 Väst om de nya uppgifterna.

Det verkar alltså som vi kan fortsätta fiska makrill med någorlunda gott samvete, men Fiskejournalen emotser fler rapporter kring statusen på en av våra mest populära fiskar.

Du har väl koll på nya fiskekartan?

Nya fiskekartan är här!

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta