Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Huggbonanza för Sara

Sara Håkansson från Helsingborg fick vara med om en riktig huggbonanza, toppat med en 100-klubbare, när hon fiskade i Karlskrona skärgård.
I anmälan till 100-klubben berättar Sara att hon och fiskekompisen fiskade i en vik med ett stort vassbälte. Kasten lades både in mot vassbältet och utåt mot öppet vatten. Det var tydligen det sistnämnda som var rätt eftersom Sara fick ett kanonhugg i samma ögonblick draget slog i vattnet.
En stadig gädda hade tagit den abborrfärgade Busterjerken och bjöd Sara på en rejäl fajt innan den kunde landas och mätas till 104 centimeter. 100-klubbaren var starten på en fantastisk huggperiod på cirka 20 minuter, toppat av tre gäddor över fem kilo.
Svenne Andersson

Det var rätt sent på kvällen när Sara Håkansson fick vara med om en makalös huggperiod i Karlskrona skärgård.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta