Hugh Fearnley Whittingstall vill förändra vår relation till maten. Foto: Paul Tomlin[/caption] " /> Hughs fiskfajt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Hughs fiskfajt
Hugh Fearnley Whittingstall vill förändra vår relation till maten. Foto: Paul Tomlin

Hugh Fearnley Whittingstall vill förändra vår relation till maten. Foto: Paul Tomlin

När detta skrivs har drygt 648.000 personer skrivit under Fish Fight-kampanjens namninsamling. Kravet de ställer är att EU:s politiker tar krafttag för att stoppa dumpningen av fisk. Kampanjens frontfigur, Hugh Fearnley Whittingstall, hoppas på ännu fler.
Hemma i Storbritannien är Hugh Fearnley Whittingstall kanske mest känd som den rebelliske kocken från TV-serien River cottage. Under flera säsonger bröt Hugh med storindustri och massproduktion, och tog maten tillbaka till jorden.
Han flyttade in i en liten stuga på landet i Dorset, och visade hur man kunde leva mera hållbart. Genom att odla egen frukt och grönsaker, fiska och föda upp djur i liten skala skapade han debatt kring den livsstil vi vant oss vid. Enligt Hugh Fearnley Whittingstall handlar det inte bara om att undvika miljökatastrofer; genom att engagera oss i hur vår mat hamnar på bordet kan vi också må mycket bättre.

Fajter

Hugh Fearnley Whittingstall deltog också år 2008 i brittiska Channel four:s satsning The big food fight. Jamie Oliver och Gordon Ramsay deltog också i programserien, där Hugh synade kycklingindustrin i sömmarna.
Samarbetet ledde vidare till projektet The big fish fight, där Hugh uppmärksammade det enorma slöseri som dagens fiskepolitik leder till. Kvoter och minimimått, som egentligen syftar till att skydda bestånden, sätter gränser för vilken fisk som får säljas. Däremot får man fortfarande fiska med oselektiva redskap som trålar, och det leder till att stora delar av fångsten inte får tas i land. Följden blir lagstadgad dumpning, ibland måste hälften av fångsten kastas.
Fish Fight-kampanjen föddes ur programserien, och Hugh Fearnley Whittingstall arbetar vidare med att sätta press på politikerna. Genom ett enkelt formulär kan man skicka ett meddelande till Maria Damanaki, ansvarig EU-kommissionär, såväl som andra personer i beslutsfattande ställning.
Fiskejournalen stöder kampanjen och skriver regelbundet om problemet med dumpning. Klicka här för att läsa mer.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta