Humanfonden räddar svenska laxar

Nu kan du spara pengar åt dig själv och samtidigt hjälpa Östersjölaxen! Foto: Martin Falklind

Att spara sina pengar på ett etiskt sätt har blivit allt viktigare för svenskarna. Detta har bankerna insett. Swedbank Roburs Humanfond erbjuder nu möjligheten att stötta arbetet med hotade laxbestånd.

Humanfonden fungerar som en vanlig aktiefond, och investerar i svenska företag som aktivt arbetar med miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Fonden väljer bort bolag som har koppling till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi samt de som producerar fossila bränslen.

Dessutom tar Swedbank inte ut någon förvaltningsavgift i Humanfonden, och skänker två procent av fondens förmögenhet till den ideella organisation som du själv väljer att stödja. 2016 handlade det om 42 miljoner som Humanfonden har tillfört ideella organisationer.

Från och med nu finns Stiftelsen för Östersjölaxen med på listan med över 60 organisationer som är mottagare i Humanfonden.

Har stått sig bra
Hittills har fonden stått sig bra gentemot andra aktiefonder, vilket har varit en god affär för dem som sparar i fonden. Men viktigast för de flesta är ändå att styra sina sparpengar dit där de gör mest nytta.

”Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen”

– Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen. Ett sparande med både med hjärta och hjärna, säger Marianne Nilsson, vice VD för Swedbank Robur Fonder.

Den som vill flytta en del av sitt sparande till förmån för laxen eller något annat område i Humanfonden kan gå in på närmsta Swedbankskontor så hjälper de till med att komma igång med ett sparande. Om du redan är kund hos Swedbank kan du logga in på banken och ordna allt på nätet.

Här är länk till Humanfonden.

Fakta Humanfonden: 

  • Är en hållbarhetsfond som placerar i svenska aktier.
  • Du betalar ingen fondavgift.
  • 2 procent av ditt sparande går till välgörande ändamål.
  • Du väljer själv vilken organisation du vill stödja, till exempel Stiftelsen för Östersjölaxen.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Satsning på storgäddor i Storsjö blev succé

Folket i Jämtland/Härjedalen sitter på en kassakista – utan att många vet om det. Det vill Sussi Stridh ändra på. Hennes initiativ Norrskensgädda i Storsjö Kapell har blivit en dörröppnare till ett nytt fiskeparadis. Varje vecka 38 bjuder hon in gäddfantaster över hela landet till det lilla fjällsamhället i västra Jämtland, som tidigare varit mest känt

Nu satsas det miljoner på återvinning av båtar

Är det dags för din gamla trotjänare att gå i pension? Då är det kanske rätt läge nu, eftersom Havs- och Vattenmyndigheten finansierar en spännande satsning. De har nämligen inrättat en skrotningspremie på 2 miljoner kronor, där båtar upp till tre ton kan lämnas kostnadsfritt till Båtretur för återvinning Skrotningspremien gäller som längst fram till

Metefilm med massor av hugg

Andreas Liljegren har klippt ihop lite sköna sekvenser från sina meteäventyr i Anten. Braxnar och sutare suger i sig beten och avslöjar samtidigt intressanta beteenden. – Jag blir ofta förvånad när jag ser på filmerna efteråt. Tolkningar jag gjort ovan ytan stämmer ofta inte alls med det som sker vid botten. På så sätt kan

Nu ska skiten i populärt öringvatten hittas

Fjäll-ån Enan i Jämtland är ett klassiskt och populärt öringvatten. Men även solen har sina fläckar. Under flera år har det nämligen uppmätts höga halter av E.coli i ån, som rinner längs den norska gränsen från Sylmassivet och vidare väster om Blåhammarfjället till Enkroken. Detta har förbryllat tjänstemän på både Länsstyrelsen och Åre kommun, eftersom bakterien är

Filmat drömhugg från Lappland

När Lenny Nilsson skickade iväg sitt skeddrag över den lappländska sjön var målet att locka en storgädda till hugg. Men fisken han krokade väckte ingen större uppståndelse – förrän en fantastisk abborre visade sig i ytan! Att hela härligheten filmades gör ju inte saken sämre.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Sålde laxspöna – nu fick han drömabborren

Henrik Forsberg från Åmål är nog en av Sveriges lyckligaste sportfiskare just nu. På tisdagskvällen passerade han nämligen drömgränsen på abborre med en skönhet på 2.09 kilo. Henrik har tidigare varit en flitig laxtrollare, men när sonen William övertalade honom att satsa på predatorfiske i stället så sålde han laxutrustningen och drog sig inåt mot

Westrin vilar helt från Facebook

Fiskeprofilen, författaren och debattören Gunnar Westrin i Råneå har hoppat av Facebook. Så här motiverar han detta: ”Hej folkens. Kanske är jag en svikare men efter en massa år på fejjan kändes det helt ok att ta farväl, inte till vännerna utan till fenomenet. Märker redan nu jag saknar grejen, men känner mig samtidigt fri

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...