Hummerbeståndet historiskt lågt

Hummerbeståndet är historiskt lågt och det måste regleras ytterligare för att inte riskera långsiktigheten. Foto: Maja Kristin Nylander

Idag, den 26 september, började tusentals fritidsfiskare och ett par hundra yrkesfiskare att fiska hummer. Men beståndet av europeisk hummer i svenska vatten är betydligt lägre än vad forskarna tidigare trott.
Hummer fiskas i huvudsak av fritidsfiskare. Det finns inga exakta siffror på hur många men uppskattningar tyder på cirka 95 000 tinor i detta fiske och att de tar upp 75 procent av fångsten. Cirka 250 yrkesfiskare ägnar sig åt hummerfiske i varierande omfattning.
Dagens bestämmelser kring fiske efter hummer har arbetats fram under snart 300 år. Idag regleras fisket efter hummer bland annat genom säsongslängd, minimimått och ett förbud att landa honor med yttre rom samt att endast tinor får användas för fångst av hummer. Dessutom finns regler om flyktöppningar i redskap samt för fritidsfiskare regler om ett begränsat antal tinor (14 stycken) och förbud att sälja fångsten.

Både data och rapporter från hummerfiskare tyder på att vi behöver reglera fisket ytterligare.

På uppdrag av HaV har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tagit fram biologiska underlag för att kunna bestämma beståndsläget för europeisk hummer. HaV har också haft samråd med yrkesfiskare och kommer nästa år att samråda med fritidsfisket.
– Utifrån det underlag som vi fått in så bedömer vi att beståndet är mycket sämre än vad det varit historiskt, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Tidigare restriktioner i fisket efter hummer har sannolikt motverkat de negativa effekterna av ett ökat fiske på arten men verkar inte ha lett till en betydande återuppbyggnad.
– Både data och rapporter från hummerfiskare tyder på att vi behöver reglera fisket ytterligare. Översynen kommer bland annat omfatta minimimått, antal redskap och fiskesäsongens längd. Tanken är att nya bestämmelser skall vara på plats till nästa års premiär, säger Martin Rydgren.

Publicerad: 26 September 2016
Av: Fiskejournalen