Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Hundratusentals ålar

Vattnen innanför Tjörn och Orust har fått tillskott av liv i form av ålyngel. Under året har en halv miljon nya ålar  fått ett nytt hem i fjordarna.
I enlighet med Fiskeriverkets ålförvaltningsplan sattes det tidigare i år ut 120 000 ålyngel i Havstensfjorden med det statliga verket som initiativtagare och finansiär. Nu i dagarna har ytterligare 360 000 ålyngel satts ut i vattnen innanför Tjörn och Orust och utanför Kungälv. Pengarna till den senaste utsättningen kommer från sex olika kraftbolag. Kraftbolagen är skyldiga att kompensera för den fisk som dör i vattenskraftverkens tubiner och valde då att satsa pengarna på ålyngel.
Arbetet med att sätta ut ålarna har varit ett samarbete mellan 8-fjordar, Fiskeriverket, Länsstyrelsen, Sportfiskarna och yrkesfiskare i området.
Anders Nicander

8-fjordars projektledare Niclas Åberg sprider liv i Bohusläns fjordar. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta