Ett utsnitt från en satellitbild där man ser algblomningen längs östkusten och runt Gotland. Ett utsnitt från en satellitbild där man ser algblomningen längs östkusten och runt Gotland.[/caption] " /> Hur kan vi hjälpa Östersjön? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hur kan vi hjälpa Östersjön?
Ett utsnitt från en satellitbild där man ser algblomningen längs östkusten och runt Gotland.

Ett utsnitt från en satellitbild där man ser algblomningen längs östkusten och runt Gotland.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslår åtgärder för bättre miljö i Östersjön, men det kommer att ta decennier innan vi ser resultat. Nu träffas forskare för att diskutera om det går att snabba upp återhämtningen.
Denna veckan hålls ett seminarium i regi av tankesmedjan Baltic Eye. Man samlar Miljödepartementet, HaV, forskare och beslutsfattare för att diskutera om åtgärder till havs kan komplettera åtgärderna på land för att Östersjön ska återhämta sig snabbare från övergödning.
– Intresset för åtgärder som kan bättra på havsmiljön är stor. Det finns flera lokala initiativ för att minska problemen med algblomningar och grumligt vatten i grunda vikar men också förslag ifrån forskare om storskaliga lösningar med syresättning av hela Östersjön. Nu ska vi tareda på om det finns vetenskaplig grund att testa någon av de här metoderna i större skala, säger Lena Viktorsson, forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta