Det finns många som är nyfikna på flugfiske enligt google. (Foto: Sportfiskarna) Det finns många som är nyfikna på flugfiske enligt google. (Foto: Sportfiskarna)[/caption] " /> "Hur man flugfiskar" i topp på Google 2013 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Hur man flugfiskar” i topp på Google 2013
Det finns många som är nyfikna på flugfiske enligt google. (Foto: Sportfiskarna)

Det finns många som är nyfikna på flugfiske enligt google. (Foto: Sportfiskarna)

Google har sammanställt årets populäraste sökningar, hur man flugfiskar blev den mest ökande fråga som börjar med ”Hur man…
Att sportfiske är en av våra mest utövade fritidssysselsättningar är välkänt, att så många är nyfikna på flugfiske är därför inte direkt förvånande. Sportfiskarna har nu sammanställt ett antal tips till alla vetgiriga om hur man flugfiskar.
1. Om du är nyfiken på flugfiske kan du börja med att titta på flugfiskefilmer på nätet. Det finns mängder av filmer från hela världen som ger dig en uppfattning om vad flugfiske går ut på.
2. När du vill gå vidare och köpa en utrustning är ett komplett set i linklass 5-6, med flytande lina, ett bra allroundval. Vänd dig till en seriös redskapshandlare, eller om möjligt ta hjälp av en erfaren flugfiskare. En bra nybörjarutrustning behöver inte vara särskilt dyr.

3. Gå en kurs i flugfiske/kastteknik så lär du dig kasta rätt från början. Många redskapsbutiker anordnar kastkurser till bra priser, det finns ofta även särskilda kurser för barn.
4. Ha alltid på dig solglasögon och keps när du övningskastar för att skydda dina ögon, detta är även ett bra råd vid fiske. När man övningskastar behöver man inte heller ha en riktig fluga på linan, en garntuss är bättre.
5. De flesta fiskarter kan man flugfiska efter, exempelvis är abborre och gädda mycket roliga att fånga på fluga. Flugfiske handlar inte bara om att fiska exklusiva arter som lax och öring.
6. Gå med i en fiskeklubb för att få tips och fiskekompisar. Många fiskeklubbar har även egna fiskevatten med regnbåge eller öring.
7. Vill du utveckla ditt flugfiskeintresse kan du börja tillverka dina egna flugor. Det finns färdiga startpaket till bra priser, att binda sina egna flugor är ofta ett sätt att hålla intresset vid liv under vintern.

Man får dock säga att det tar lite längre tid att lära sig flugfiska än att exempelvis lära sig meta eller spinnfiska, men det är väl värt ansträngningen! Vill du veta mer kan du klicka på länkarna nedan som går till Sportfiskarnas sida Sportfiskewebben, en av de sidor som kommer upp när man googlar ”hur man flugfiskar”.

Flugfiskefilm med Örjan Lundholm
Nybörjartips om flugfiske på Sportfiskewebben
Tips&trix på Sportfiskewebben

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta