Jämtland och Härjedalen är klassisk fiskemark, och är ett av de områden som lockar flest fisketurister i hela Europa. Ändå finns det plats för väldigt många fler, eftersom det finns tusentals vatten att sprida besökarna på. Detta vill föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen göra känt för fler genom en presentation på Sportfiskemässan. " /> Hur många fiskare får plats i Jämtland/Härjedalen? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Drömfiske Jämtland/Härjedalen växer så det knakar. Här Marika Hopponen Westberg från Jormvattnets fiskecamp, och föreningens ordförande Gunnar Heibring. Foto: Anders Lundin
Hur många fiskare får plats i Jämtland/Härjedalen?

Jämtland och Härjedalen är klassisk fiskemark, och är ett av de områden som lockar flest fisketurister i hela Europa. Ändå finns det plats för väldigt många fler, eftersom det finns tusentals vatten att sprida besökarna på. Detta vill föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen göra känt för fler genom en presentation på Sportfiskemässan.

Vad är den bästa garantin för en lyckad fiskesemester? Jo, troligtvis att ortsbefolkningen vill att du ska fånga din drömfisk och komma tillbaka fler gånger.

Drömfiske Jämtland/Härjedalen har tagit fram ett koncept som de hoppas kan bilda modell över hela Sverige. I grund och botten handlar det inte om lyckade fiskafängen, utan om något mer omfattande, nämligen att landsbygden ska kunna utvecklas och locka fler människor. Fisketurismen tros kunna skapa mängder av arbetstillfällen och bevara sysselsättning och service på just landsbygden. Föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen har ambitionen att ta täten i den utvecklingen.

Genom att samla flera av de ledande fiskedestinationerna och fiskevårdsområdena i Jämtland/Härjedalen så vill de stärka sin position i både Sverige och övriga Skandinavien. De har inlett en storsatsning för att visa upp vilka resurser Jämtland/Härjedalen har i sina gemensamma vatten, med hopp om att både locka fler turister och få fler invånare att utnyttja sina egna vatten. Det bör nämnas att det finns omkring 17 000 sjöar i Jämtland/Härjedalen, så med andra ord finns det plats för hundratusentals fiskare.

– Fisketurismen spelar redan en viktig roll på landsbygden i länet. I Hotagsbygden, där jag själv bor, är den faktiskt avgörande för att flera företag ska kunna överleva. Fisket har en enorm potential, och få områden i världen har bättre förutsättningar än oss för att ta täten i den utvecklingen, säger Gunnar Heibring som är ordförande i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.

Det är alltså livsviktigt att det kommer fisketurister till landsbygden – och just det är den bästa garantin för fisketuristerna. Att ortsbor delar med sig av smultronställen, med hoppet om att besökarna ska komma tillbaka, och kanske även stanna för gott i bygden.

Är konceptet lockande – och vad finns där för just dig?

Svaret kanske du får när Drömfiske Jämtland/Härjedalen tar plats på Stora Scen under Sportfiskemässan. Tiden är fredag 20 mars, klockan 10:30-10:50.

Läs även om detta.

https://www.fiskejournalen.se/kommun-erbjuder-gratis-fiske-och-boende-for-sjukskoterskor/

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta