Är detta den svenska motsvarigheten till barracuda? Ja, närmare kanske det inte går att komma. Det handlar nämligen om silverfärgad gädda, som inte är unik men minst sagt väldigt ovanlig. " /> Hur många har lyckats fånga en silvergädda? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Silvergäddan som Tobias Fränstam fångade. Hur många av er läsare har fått denna mutation?
Hur många har lyckats fånga en silvergädda?

Är detta den svenska motsvarigheten till barracuda? Ja, närmare kanske det inte går att komma. Det handlar nämligen om silverfärgad gädda, som inte är unik men minst sagt väldigt ovanlig.

Fiskejournalen gillar att uppmärksamma varianter av våra populära sportfiskar gädda och abborrar. Med jämna mellanrum dyker det exempelvis upp guldfärgade abborrar, där förklaringen tros ligga i vilken föda den äter och vilken omgivning den rör sig i. När det rör sig om silvergäddor så tros det handla om en genetisk mutation.

Sportfiskarnas Tobias Fränstam fick vara med om denna häftiga fångst när han var ute till sjöss i början av maj – och det är sällan vi hört honom så uppspelt.

– Det var min första silvergädda. Jag har bara sett en eller två på bild innan, konstaterar han.

När han lade ut bilden på sin Facebook så fick han genast napp på fler fiskare som dragit upp silvergäddor. Nu uppmuntrar både Fiskejournalen och Tobias Fränstam er läsare att lägga upp bilder eventuella silvergäddor här på vår Facebook, och berätta var i landet ni fångade dem.

Du missar väl inte Sommargäddan? Spana in nedan:

Sommargäddan ska spränga gränserna – anmäl dig nu!

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta