Hur mår fisken på Gotland?

Sportfiskarnas Lars Vallin tittar till en liten å. Vattenbristen är redan påtaglig över hela ön.

Fiskejournalen har gjort ett besök på Gotland och tittat på hur öns fiskar mår i hav och å. Vattenbrist är ett tema på den soliga ön.
Den 14 mil långa ön har cirka 35 öringförande åar och bäckar som erbjuder lekvandring för den speciella Gotlandsöringen. Abborre, gädda, torsk, id och sandskädda är andra sportfiskar som är beroende av att havet och vattendragen runt ön är i gott skick.

Kanske får vi mer gehör för våtmarker nu, när vattenbristen på ön är så akut att den dagliga duschen är hotad?

Sportfiskarna på Gotland arbetar ständigt med både lekbottnar, vandringshinder och med att återskapa våtmarksområden för gäddor. Sportfiskarnas biolog Lars Vallin berättar att de hittills skapat åtta våtmarksområden, så kallade gäddfabriker.
– Hela Gotland har dikats ut för att skapa mer jordbruksmark, vilket har gjort att ön snabbare torkar ut. Det är inte bara gäddor som kommer att gynnas av att vi återskapar våtmarker, utan hela ön kan då hålla mer vatten och därmed kan framtida vattenbrist avhjälpas i viss utsträckning. Kanske får vi mer gehör för våtmarker nu, när vattenbristen på ön börjar bli så akut att den dagliga duschen är hotad?

Ekosystemet är i obalans och även här spelar rovfiskarna en viktigt roll.

Trot eller ej, men Snuder å är en av öns större åar. Vid vårt besök 10-12 maj var vattnet bara någon decimeter djupt vid mynningen.
Trot eller ej, men Snoder å är en av öns större åar. Vid vårt besök 10-12 maj var vattnet bara någon decimeter djupt vid mynningen.

Att Gotland ligger mitt i Östersjön med alla sina stora miljöproblem, blir också påtagligt. Under vår korta vistelse hann vi få både värmebölja och en rejäl blåst. Resultatet blev alger och åter alger i varje kast.
– Ekosystemet är i obalans och även här spelar rovfiskarna en viktigt roll. När torsk, öring, gädda, lax och andra rovfiskar minskar, ökar antalet småfisk som skarpsill och spigg. De käkar upp djurplankton och organismer, som lever på växtplankton och alger. Bom! så exploderar algblomningar och trådalger, säger Lars Vallin.
För den som vill fiska havsöring på Gotland, rekommenderar de infödda sportfiskarna att komma hit antingen på hösten, men då är också vädret mer osäkert, eller i april innan värmen och algerna slår till.

Trådalgerna förökar sig snabbt när det finns mycket näring och när det blir varmt i vattnet. Nu saknas dessutom många av de organismer som normalt betar ned dem.
Trådalgerna förökar sig snabbt när det finns mycket näring och när det blir varmt i vattnet. Nu saknas dessutom många av de organismer som normalt betar ned dem.

 

 

 

Publicerad: 13 May 2016
Av: Fiskejournalen

Intressanta fiskeprylar från vår butik: