[/caption] " /> Hur ska Bottniska viken användas? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hur ska Bottniska viken användas?

– På sikt hoppas vi skapa ett brett nätverk där även organisationer inom miljörörelsen, vind- och vågkraftsbolag, sjöfarten med flera ingår, säger HaV i ett pressmeddelande.

Kan vindkraftsparker, yrkesfiskare och sjöfart samsas i havet – utan att skada ekosystemen? Frågan sätts i fokus på dagens dialogmöte ”Havsplanering – för blå tillväxt och levande hav” i Sundsvall.
– HaV har tillsammans med kustlänsstyrelserna fått i uppdrag av regeringen att förbereda införandet av havsplanering i Sverige, ett första steg är att analysera nuläget, säger Berit Pettersson på HaV.

Sverige ska få ett nytt system för planering av havet. Havsplaneringen omfattar svenskt territorialvatten och den ekonomiska zonen i Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet (Kattegatt, Skagerrak). Som grund ligger havsplaneringsutredningen som pågick från 2009 – 2011 och som resulterade i rapporterna ”Planering på djupet” och ”Kunskap på djupet”.
Miljödepartementet arbetar nu med att ta fram ett lagförslag. I väntan på detta gör Havs- och vattenmyndigheten en analys av nuläget tillsammans med kustlänsstyrelserna.
– Hur används havet i dag och hur ser olika aktörer på havsplanering? Det är några viktiga frågor som vi nu hoppas få svar på genom att involvera länsstyrelserna och andra myndigheter som energimyndigheten, sjöfartsverket och riksantikvarieämbetet, säger Berit Pettersson, chef på enheten för havsplanering på HaV.
Läs mer på havochvatten.se.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta